5 kernkwaliteiten van succesvolle ondernemers

Onlangs schreef ik op dit blog een artikel over kernkwaliteiten. Dit zijn persoonlijke eigenschappen en karaktereigenschappen die positief bijdragen aan je geluk en succes. Kenmerkend voor een kernkwaliteit is dat je ermee geboren bent. Het is het meest ‘eigene’ wat je in huis hebt; jouw set van kernkwaliteiten is uniek. Toch blijken succesvolle ondernemers een aantal kernkwaliteiten te delen. Deze universele kernkwaliteiten van ondernemers vormen het fundament waarop hun hele succes is gebouwd. Ook veel ondernemende managers en directeuren van succesvolle bedrijven blijken over deze zelfde typische ondernemerskwaliteiten te beschikken.

De beste en meest succesvolle ondernemers, directeuren en managers delen vaak de volgende kernkwaliteiten:

1) Het vermogen om kansen te zien én te pakken

Dit is misschien wel de belangrijkste kwaliteit voor ondernemers. Zij zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden die hen kunnen helpen hun bedrijf te laten groeien. Dit vereist dat zij een scherp inzicht in de markt hebben en trends vroegtijdig kunnen herkennen. Bovendien moeten zij in staat zijn om potentieel te zien in mensen en ideeën die anderen misschien niet opmerken. Hierdoor lijkt het soms wel of sommige ondernemers altijd geluk hebben. Met een ‘gouden lepeltje in hun bek geboren’zeggen sommigen dan. Niets is minder waar; veel ondernemers blijken het schijnbaar toeval gewoon een handje te helpen. Dit heet Serendipity.

2) Een nooit aflatende passie en energie

Elke ondernemer kent de toewijding en het harde werk dat nodig is om vanuit het niets een succesvol bedrijf op te bouwen. Mensen met deze kwaliteiten zijn meestal zelfstarters, die verder gaan dan wat wordt verwacht om de klus te klaren. Zij beschikken over vastberadenheid en doorzettingsvermogen en weigeren op te geven, zelfs als de kansen onoverkomelijk lijken. Het is niet gemakkelijk, maar hun passie drijft hen om door te gaan, zelfs in moeilijke tijden. Deze passie en energie werkt ook aanstekelijk; het helpt werknemers en klanten te motiveren om in de visie van het bedrijf te geloven.

3) De bereidheid om risico’s te nemen

Helaas zal niet elke kans die zich voordoet een succes worden, ondanks alle inspanningen van een ondernemer. Maar zij die succesvol zijn, begrijpen dat het nemen van berekende risico’s een essentieel onderdeel is van de groei van een bedrijf. Ze zijn niet bang om alles op het spel te zetten om hun doelen te bereiken, omdat ze 100% in zichzelf en hun product of dienst geloven

4) Creativiteit

Een andere kernkwaliteit van ondernemers die hen onderscheidt van andere professionals is hun creativiteit. Om echt succesvol te zijn, moet je in staat zijn om met frisse ideeën te komen die de aandacht van mensen trekken en problemen op innovatieve manieren oplossen. Gelukkig is dit iets dat na verloop van tijd door oefening kan worden ontwikkeld.

5) Altijd willen leren en groeien

Ten slotte zijn de beste ondernemers altijd aan het leren, voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om hun vaardigheden en kennis te verbeteren. Zij willen altijd de beste van de beste zijn. Van de industrie, van de markt, van de concurrentie. Succesvolle ondernemers willen altijd groeien – persoonlijk én zakelijk – om zo de beste versie van zichzelf te worden.

Conclusie

De beste en meest succesvolle ondernemers delen dus een aantal universele kernkwaliteiten. Zij zijn in staat kansen te herkennen en te benutten. Ze zien mogelijkheden waar anderen hindernissen zien. Daarnaast hebben zij een sterke passie en hoog arbeidsethos. Ze hebben de drive om alles te doen wat nodig is om hun dromen waar te maken. Succesvolle ondernemers zijn bereid risico’s te nemen. Ze zijn niet bang om veel – zoniet alles – op het spel te zetten om hun doelen te bereiken. Omdat ze 100% in zichzelf en hun product of dienst geloven. De beste ondernemers zijn creatief en komen met frisse ideeën die de aandacht van mensen trekken en problemen op innovatieve manieren oplossen. Ten slotte zijn echte ondernemers altijd aan het leren, voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om hun vaardigheden en kennis te verbeteren. Zij willen altijd de beste van de beste zijn.

Wil je meer weten over kernkwaliteiten en hoe ze jou kunnen helpen – gelukkig- succesvol te zijn? Lees dan ons eerdere artikel hierover op dit blog.

Wij ontdekten deze vijf universele kernkwaliteiten van ondernemers in onze personal business coaching. Welke andere zou jij toevoegen aan deze lijst? Laat het ons weten in de commentaren!

Succesvol ondernemen met NLP

Succesvol ondernemen met NLP In het hedendaagse bedrijfsleven wordt het vermogen om je te ontwikkelen en te groeien steeds belangrijker. Ook effectief communiceren – anderen kunnen overtuigen - speelt een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stappenplan doelstemmingen

Download PDF

134 Downloads

Hoe belangrijk is doelen stellen én halen voor jou? En wil jij daarvoor ook: 

  • Meer motivatie, energie en plezier?
  • Minder stress?
  • Meer mogelijkheden en kansen?
  • Meer succes?

Download dan ons handige stappenplan om ook jouw doelstemmingen te bepalen!