Kan je het geluk een handje helpen?

Ken je dat, die schijnbare toevalligheden die zomaar heel goed uitpakken? Het overkwam mij kort geleden nog. Na mijn laatste werkdag in het voorjaar van 2020, surfde ik doelloos wat rond op het  internet. Uit het niets stond ineens de uNLP Practitioner zomeropleiding op mijn scherm. Wat een toeval! Ik had me net voorgenomen om 3 tot 6 maanden rust te nemen om uit te vinden wat ik met de rest van mijn leven wilde doen. En ik wilde al jaren graag NLP doen, maar de studieduur van minimaal een half jaar paste nooit in mijn plannen. En dan BENG! uit het niets en precies op het juiste moment stuit ik op deze opleiding. Wat een Gelukkig Toeval! Serendipity.

Serendipity, de ongezochte vondst

Zo’n Gelukkig Toeval overkomt me eerlijk gezegd best vaak. ‘Met een gouden lepeltje in zijn bek geboren’ zeggen ze dan. In het verleden voelde ik me daar vaak een beetje schuldig over. Pas toen een professor op Henley University me op Serendipity wees, leerde ik dat het niet helemaal puur geluk was. Dat er inderdaad zoiets als schijnbaar toeval bestaat. En dat je dit zelfs een handje kan helpen.

Ikzelf beschrijf Serendipity nog wel eens als ‘de kunst van de loszittende oogkleppen’. Wie zich ervan bewust is dat toevallige gebeurtenissen, ontmoetingen en waarnemingen kunnen leiden tot onverwachte waardevolle ontdekkingen, is zich er op het juiste moment van bewust én weet ze op waarde te schatten.

‘Je vindt dat wat je niet zoekt’

Voorbeelden van Serendipity

Een bekend Serendipity voorbeeld is de ontdekking van Peniciline in 1928. Bij het onderzoek naar de staffylokokkenbacterie ontdekte de Britse scheikundige Alexander Fleming dat in een beschimmeld petrischaaltje alle bacteriën gedood waren. De penicilline was geboren. Andere bekende Serendipity voorbeelden zijn de 3M plaknotities (niet zo’n sterke superlijm) en Viagra (een geneesmiddel tegen Angina Pectoris met een bijzondere bijwerking).

In bovenstaande voorbeelden zagen de betrokken onderzoekers mogelijkheden in iets waar ze eigenlijk niet naar op zoek waren. Wanneer ze met oogkleppen op alleen op het doel en resultaat hadden gefocussed, hadden ze deze belangrijke ontdekkingen waarschijnlijk nooit gedaan.

Zet je oogkleppen wat losser

Het bewust zijn van een bijzonder toeval en het op waarde schatten zijn dus nodig voor Serendipity. Dat biedt handvatten om zelf voor meer Gelukkig Toeval in je leven te zorgen. Het zal geen verrassing zijn dat je daarvoor in de eerste plaats de wereld om je heen met een open mindset moet bekijken; opmerkzaam, geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien een tikkeltje eigenzinnig. Wie mindful in het leven staat, bijvoorbeeld door af en toe te mediteren of soms gewoon helemaal niks te doen, maakt de meeste kans om het Gelukkig Toeval langs zijn oogkleppen te zien.

Maar je kan ook actief meer Serendipity in je leven brengen:

  1. door de kans op schijnbare toevalligheden te vergroten;
  2. door meer schijnbare toevalligheden waardevol te maken;

1. Creëer meer aanknopingspunten

Wanneer ik op een receptie met iemand kennis maak, beperk ik me niet tot een zakelijk “Ik ben Hans Buskens, commercieel directeur van…’, maar ik vertel ook dat ik van trailrunnen houd en laatst de prachtige tentoonstelling Dutch Design in het Stedelijk heb gezien. Dit maakt niet alleen het gesprek veel leuker, het maakt de kans op Serendipity maar liefst 3x zo groot! Ik creëer immers niet één maar drie mogelijke aanknopingspunten voor een schijnbare toevalligheid bij mijn gesprekspartner. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het stellen van vragen.

Oefening: meer schijnbare toevalligheden creëren

Je kan jezelf hierin oefenen door je na iedere ontmoeting of gebeurtenis af te vragen of je behalve de noodzakelijke communicatie (‘één koffie graag’), ook een geïnteresseerd praatje hebt gemaakt om zo het aantal aanknopingspunten te vergroten. Pas dit consequent toe, zakelijk én privé, en je zult verbaasd staan hoeveel gelukkig toeval er plotseling op je pad komt.

2. Waardeer de schijnbare toevalligheden

Ik ben me er continue van bewust dat iedere ontmoeting, iedere gebeurtenis, iedere handeling mogelijk tot een gelukkig toeval kan leiden. Niet alleen op die zakelijke receptie, maar ook als ik ’s morgens coffee-to-go haal bij het station of wat sta te ouwehoeren aan de bar in de voetbalkantine. En regelmatig rinkelt er dan een belletje; ‘Vertelde die medecursist van uNLP laatst niet dat ze daarnaar op zoek was? Of: ‘die kennis zou dit prima in zijn bedrijf kunnen gebruiken!’ Geloof me: schijnbare toevalligheden bieden veel vaker waardevolle mogelijkheden dan je denkt. Je moet er alleen wel alert op zijn!

Oefening: schijnbare toevalligheden waardevol maken

Je kan jezelf hierin oefenen door je na iedere gebeurtenis of ontmoeting bewust af te vragen ‘Heb ik iets gehoord waar ik iets mee kan? Zijn er associaties met eerdere ervaringen? Ken ik iemand die ik hiermee kan helpen?’ Je zal zien dat je steeds vaker automatisch situaties scant op hun mogelijkheden. En met die nieuwe mindset doen zich opeens overal kansen voor!.

Toeval is logisch!

(Johan Cruijff)

Kan je geluk dus afdwingen? Is geluk maakbaar? Nee natuurlijk niet. Maar je kan het Gelukkig Toeval wél een handje helpen. Ik heb gemerkt dat veel gelukkige en succesvolle mensen om me heen vaak onbewust de Serendipity principes toepassen in hun leven. Zij zien, net als ik, intuïtief de onverwachte toevalligheden in het leven én begrijpen onmiddellijk de mogelijkheden daarvan. Het is hun open houding, opmerkzaamheid, interesse, nieuwsgierigheid en eigenzinnigheid waardoor ze meer dan anderen de kansen zien in het leven en zo bijdragen aan hun eigen geluk.

En jij kan dat dus ook. Probeer het maar. Voor je het weet hoor je de mensen om je heen fluisteren: ‘Wat heeft die ineens veel geluk. Ik zou willen dat dat mij eens overkwam.’ Ik wens je heel veel geluk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stappenplan doelstemmingen

Download PDF

64 Downloads

Hoe belangrijk is doelen stellen én halen voor jou? En wil jij daarvoor ook: 

  • Meer motivatie, energie en plezier?
  • Minder stress?
  • Meer mogelijkheden en kansen?
  • Meer succes?

Download dan ons handige stappenplan om ook jouw doelstemmingen te bepalen!