Kernkwaliteiten vormen de basis van je succes

Kernkwaliteiten zijn die aangeboren talenten en bijzonderheden die deel uitmaken van je identiteit. Ze werken vaak op een onbewust niveau en kunnen een grote invloed hebben op jouw geluk en succes. Omdat ze zo onderscheidend zijn, kan het effectief inzetten ervan flink bijdragen aan het bereiken van je doelen. In deze blogpost lees je wat kernkwaliteiten zijn, hoe je ze in je voordeel kunt gebruiken, en enkele specifieke toepassingen voor ondernemers. Interessant? Lees dan verder.

Wat zijn kernkwaliteiten?

Kernkwaliteiten zijn persoonlijke eigenschappen en karaktereigenschappen die positief bijdragen jouw succes en geluk. Kenmerkend voor een kernkwaliteit is dat je ermee geboren bent. Een kernkwaliteit is het meest ‘eigene’ wat je in huis hebt. Je kunt zeggen dat jouw set van kernkwaliteiten uniek is. Onderscheidend.

Kernkwaliteiten gaan over wie je bent (ZIJN) en wat je wilt (WILLEN). Kernkwaliteiten gaan dus niet over je diploma’s, kennis, kunde, werkervaring en vaardigheid (KUNNEN). En ook niet over hoe je je gedraagt (DOEN). Je kunt je immers anders gedragen dan hoe je eigenlijk bent. Je anders voordoen dan hoe jij de dingen voelt en ervaart.

Het is belangrijk om precies te weten wat jouw kernkwaliteiten zijn omdat ze de basis vormen om – gelukkig – succesvol te worden. Wanneer je geen beroep kan doen op je kernkwaliteiten, dan kost alles wat je doet je energie. Wanneer je jouw kernkwaliteiten optimaal kan benutten en inzetten, kríjg je juist energie van alles wat je doet. Van je bedrijf, je ondernemen, je werk, je klanten. Echt alles! Het optimaal inzetten helpt je zo om echt – gelukkig – succesvol te worden.

Hoe dragen ze bij aan jouw succes?

Er zijn veel manieren om je kernkwaliteiten in te zetten om je dromen te realiseren. Je doelen te bereiken.  Wanneer je je kernkwaliteiten identificeert en erop focust ga je automatisch meer mogelijkheden zien én ben je in staat de juiste kansen te grijpen. Kernkwaliteiten zullen je bovendien helpen om alleen nog die keuzes te maken – persoonlijk én zakelijk – die echt bijdragen om – gelukkig – succesvol te worden.  

Door je kernkwaliteiten slim in te zetten op je werk, kun je je onderscheiden van collega’s in je bedrijf en vakgebied. Dit leidt tot meer energie, werkplezier en motivatie en op termijn tot een meer succesvolle carriere.

Wat kunnen ondernemers met kernkwaliteiten?

Ook ondernemers kunnen hun kernkwaliteiten goed gebruiken om succesvol te zijn. Om resultaten te boeken. Wanneer je de kernkwaliteiten identificeert van jou en je bedrijf kun je gemakkelijker die doelgroepen onderscheiden waarvoor jij relevant bent. Waarde kan toevoegen. En je kan jouw idéale klant glashelder vertellen hoe jij je onderscheidt van de concurrentie. Hoe jij uniek bent met de waardepropositie die jij biedt.

Een andere manier waarop ondernemers kernkwaliteiten kunnen gebruiken is door ze te gebruiken om sterkere teams te bouwen. Daniel Ofman legt in zijn boek Bezieling en Kwaliteit in Organisaties uit hoe je met zijn kernkwadrant niet alleen je kernkwaliteiten maar ook je valkuilen, uitdagingen én allergieën kan identificeren. Wanneer je de sterke en zwakke punten van jezelf en anderen kent, kun je een team samenstellen dat elkaars kwaliteiten aanvult. Dit leidt tot meer veelzijdige en succesvolle samenwerkingen.

Conclusie

Kernkwaliteiten zijn aangeboren talenten en bijzonderheden die deel uitmaken van je identiteit. Ze werken vaak op een onbewust niveau en hebben een grote invloed hebben op je geluk en succes. Omdat ze zo onderscheidend zijn, kan het effectief benutten ervan aanzienlijk bijdragen aan het bereiken van je doelen. Door je kernkwaliteiten slim te benutten, kun je nieuwe kansen voor jezelf en je bedrijf creëren en een sterk fundament leggen om – gelukkig – succesvol te worden.

Bij NLPwerk.nl hebben we een slimme  methode ontwikkeld om  jouw kernkwaliteiten te identificeren. Met behulp van ons eigen unieke kaartspel – met meer dan 210 kernkwaliteiten – eliciteren we in 7 snelle stappen jouw grootste kernkwaliteiten.  En wat je ermee kan natuurlijk! Hoe handig is dat!? 

Neem contact met ons op en ontdek ook jouw kernkwaliteiten. Omdat jij uniek en waardevol bent! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stappenplan doelstemmingen

Download PDF

189 Downloads

Hoe belangrijk is doelen stellen én halen voor jou? En wil jij daarvoor ook: 

  • Meer motivatie, energie en plezier?
  • Minder stress?
  • Meer mogelijkheden en kansen?
  • Meer succes?

Download dan ons handige stappenplan om ook jouw doelstemmingen te bepalen!