AD(H)D’ers moeten meer SCRUMMEN!

Voor AD(H)D’ers is het tot een goed einde brengen van een groot project of opdracht nog niet zo gemakkelijk. We voelen ons al snel overweldigd door de enormiteit ervan, wat tot uitstelgedrag en zelfs inactiviteit leidt. Emoties als demotivatie, paniek en somberheid liggen dan op de loer. Natuurlijk kennen we allemaal de goede tips die je dan krijgt van ‘gewone’ mensen: breek die grote taak op in kleinere, maak ToDo-lijstjes en werk die ‘simpelweg’ af. Superlief zo’n advies natuurlijk, maar hoe dan? Want die vele – vaak oneindig lange – lijstjes hebben voor AD(H)D’ers hetzelfde effect: overweldigd blijven we uitstellen en niks doen. Met opnieuw demotivatie, paniek en soms zelfs somberheid tot gevolg.

Hoe mooi zou het zijn als je niet iedere dag geconfronteerd zou (hoeven) worden met die enorme overall planning? Dat je iedere dag maar een kort lijstje hebt om af te werken? Wanneer je dagelijks meerdere keren een shot dopamine krijgt telkens als je een taak hebt afgemaakt? En dat terwijl je weet dat met alleen die paar taken van vandaag, je project desondanks gewoon op tijd afkomt? Ik vond de oplossing door bepaalde principes uit de SCRUM-methode toe te passen in de planning van mijn grotere projecten en opdrachten.

Wat is SCRUM?

SCRUM is een effectieve en flexibele manier van werken die het mogelijk maakt projecten op een productievere wijze op te leveren en eventuele problemen snel te tackelen. SCRUM hanteert de filosofie van ‘see-feel-change’; het kent een iteratieve opzet en gaat uit van empirisme. Anders geformuleerd: al doende, met kleine stapjes, succes boeken (lees hier meer over SCRUM of Google op ‘Wat is SCRUM?).

Kenmerkend voor SCRUM is dat het grote vraagstukken opknipt in kleine projectjes met een vaste lengte. Zo’n projectje heet in SCRUM een Sprint. Bij de start van iedere Sprint (dus niet van alle Sprints bij de start van je project) maak je een lijst van taken die nodig zijn om deze Sprint nu succesvol af te ronden. We noemen dat de Backlog. En vervolgens bekijk je dagelijks wat je gisteren gedaan hebt, wat je vandaag gaat doen en wat je daarbij eventueel in de weg zit. Niet meer en niet minder. Dat heet de Daily SCRUM.

Let op! Dit is een beperkte – selectieve – weergave van de SCRUM-methodiek. Ik ben dan ook geen SCRUM-expert. Ik beperk me in dit blog tot een aantal SCRUM-principes die AD(H)D’ers kunnen helpen bij het plannen én realiseren van grote projecten en opdrachten.

SCRUM voor AD(H)D’ers

Voor AD(H)D’ers is de SCRUM-methode een handige manier om invulling te geven aan het plannen van een groot project of opdracht zónder iedere dag opnieuw geconfronteerd te worden met ellenlange niet afgewerkte ToDo-lijstjes.

  1. Deel je project op in blokken die je in 2 tot 4 weken kunt afmaken: in SCRUM heten dit Sprints;
  2. Maak een lijst van taken die in de komende Sprint gedaan moeten (kunnen) worden: in SCRUM heet dit de Backlog;
  3. Begin iedere morgen met een korte Daily Scrum (10-15min) waarin je op basis van de Backlog een kort, haalbaar lijstje maakt van wat je vandaag gaat doen. Beantwoord alleen de vragen: Wat heb ik gisteren afgerond? Wat ga ik vandaag doen? Wat staat me daarbij in de weg?

Op deze manier start je iedere morgen met een kort, haalbaar lijstje, zónder dat je geconfronteerd wordt met de totale omvang van de werkzaamheden die nog gedaan moeten worden. En met de zekerheid dat je het hele project succesvol gaat afronden. Hoe lekker is dat?

Tip 1: SCRUM met anderen

Binnen SCRUM doe je die dagelijkse startvergadering met je team. Onder leiding van een SCRUM-master die het SCRUM-proces bewaakt. Dat is bedoeld om de voortgang van de Sprint en eventuele problemen met elkaar af te stemmen. Bijkomend voordeel is dat er zo ook een soort sociale controle is.

Als je als AD(H)D’er alleen aan een project werkt is het slim om een SCRUM-maat te regelen die net als de SCRUM-master het proces bewaakt. Handig, omdat je als AD(H)D’er anders al snel niet meer SCRUMT, te lang SCRUMT of juist allerlei andere dingen gaat doen dan in de Backlog staan.

Vraag je partner, een familielid, vriend of collega om ’s morgens 10-15min een Daily SCRUM met je te doen. Niet om hen inhoudelijk aan jouw project te laten werken, maar vooral om je te motiveren vandaag ook te doen wat je gisteren beloofd hebt (aan jezelf). Dit kan ook prima online. Doe dit wel bij voorkeur iedere dag op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats, op dezelfde manier en liefst met dezelfde SCRUM-maat. ADHD’ers gedijen bij vaste patronen en regelmaat.

Tip 2: Vier je successen!

Werk niet aan meerdere taken tegelijk, maar rond ze één voor één af. En vier iedere afgeronde taak als een succes, hoe klein die ook is (was). Je maakt dan dopamine aan, een neurotransmitter die is betrokken bij de beloning van gedrag. Het wordt daarom ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Bekend is dat dopamine verslavend is; je wilt er steeds vaker steeds meer van. Het motiveert je dus om de volgende taak ook weer zo snel mogelijk succesvol af te ronden. Meer dopamine! Meer, meer, meer! En die motivatie kunnen we als AD(H)D’er goed gebruiken. Toch?

Heb je vragen of wil je iets bespreken? Heb jij AD(H)D en kun je wat hulp gebruiken bij het formuleren en halen van je doelen. Of bij het plannen én realiseren van projecten en opdrachten? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag!

Focus op je talent!

Ik heb ADHD. Toch heb ik een succesvol bedrijf opgebouwd en weer verkocht. Ik heb een vrijstaand huis, een Audi, (had) een boot en kan op vakantie wanneer ik wil. Ik ben met het mooiste meisje van de klas getrouwd, heb drie prachtige zoons en kan heerlijk genieten van familie en vrienden en zij van mij. En ook nu als ADHD Ondernemerscoach ben ik opnieuw succesvol. Hoe dat kan? Omdat ik me niet focus op de beperkingen maar op de talenten van mijn ADHD. Ik ben ervan overtuigd dat mijn tomeloze energie, creativiteit, probleemoplossend vermogen, sterke intuïtie, vindingrijkheid, empathisch vermogen en humor de kern vormen van mijn succes.Begrijp me goed; ik heb helemaal niks tegen therapie of pillen. Ik gebruik zelf ook methylfenidaat voor die gelegenheden waar de tsunami van prikkels en de niet aflatende stroom van gedachten en ideeën in mijn hoofd goed functioneren in de weg staan. Maar om echt succesvol te zijn moet je je talenten gebruiken en ontwikkelen. Olympisch gouden hockey coach Mark Lammers zei: als je traint op je zwakke plekken wordt je maximaal een acht. Door te trainen op je talenten word je een tien. En alleen met tienen win je Olympisch goud!

One Reply to “ADHD’ers moeten meer SCRUMMEN”

  1. […] we elke ochtend op de zaak een dagelijkse scrum sessie. (zie ook het blog van Hans op onze website https://nlpwerkt.nl/adhders-moeten-meer-scrummen ) Mét koffie en worstenbroodjes! Kort gezegd, een half uurtje sparren (op een vaste tijd, vaste […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stappenplan doelstemmingen

Download PDF

234 Downloads

Hoe belangrijk is doelen stellen én halen voor jou? En wil jij daarvoor ook: 

  • Meer motivatie, energie en plezier?
  • Minder stress?
  • Meer mogelijkheden en kansen?
  • Meer succes?

Download dan ons handige stappenplan om ook jouw doelstemmingen te bepalen!