Ondernemers leren van ondernemers

Onlangs moest ik – Hans – ineens vol aan bak; ik was gevraagd een presentatie te geven aan Delta Businessclub in Hillegom. Of ik als ‘succesvol ondernemer’, onder het motto ‘ondernemers leren van ondernemers’, wat wilde vertellen over míjn ondernemersreis. En met name over de periode rond en na de succesvolle verkoop van mijn bedrijf in 2019. Uitdagend maar wel supergaaf! Vijf hoogopgeleide en gevestigde, succesvolle ondernemers zaten klaar voor mijn verhaal. Dit waren geen starters! Open en nieuwsgierig, dat zeker, maar ook duidelijk niet van plan alles voor zoete koek aan te nemen. Het werd een leerzame avond, niet in de laatste plaats voor mij…

Doelstemmingen en intuïtie

Mijn voormalige NLP-trainer én coach Twan Fenger, één van de leden van het eerste uur van de Delta Businessclub, had me hiervoor gevraagd. Een uitgelezen kans om mijn missie – Iedereeen -gelukkig – succesvol! – uit te dragen. Mijn idee was om aan de hand van de Neurologische Niveau’s van Bateson te vertellen dat het nog niet zo gemakkelijk voor me was geweest een nieuwe ‘dagbesteding’ voor mezelf te vinden. Dat pas toen ik mijn doelstellingen losliet (lees hier hoe ik dat leerde van mijn jongste zoon Lex), ging vertrouwen op mijn intuïtie en ging denken in doelstemmingen, mijn professionele leven weer ging stromen.

Wat zijn de (neuro)logische niveaus van Bateson & Dilts?

Het model van neurologische niveaus is een model dat inzicht geeft in de niveaus van communicatie en gedragsverandering. De lagen in dit NLP-model geven verschillende niveau’s aan waarmee we kunnen denken, voelen, weten en spreken. De lagere niveaus bevatten triviale, concrete zaken en gedachten, zijn zintuiglijk waarneembaar. De hogere niveaus zijn complexer, abstracter en niet zintuiglijk waarneembaar. Deze laatste zorgen bijna altijd voor meer bijzondere gesprekken, inzichten en oplossingen. De Neurologische Niveau’s van Bateson zijn:

– Missie: Waartoe ben ik op aarde?
Zingeving, doel, betekenis , waarvoor en voor wie?
– Identiteit: Wie ben ik?
Het zelf, je zelfgevoel, gevoel van onszelf
– Waarden & overtuigingen: Waarom doe ik iets?
Wat geloof ik? Normen en waarden, gedachten, bekrachtiging, motivatie en toestemming
– Vaardigheden: Hoe? doe ik het?
Wat kan ik? Kwaliteiten, hulpbronnen, vermogens, kennis en vaardigheden
– Gedrag: Wat doe ik?
Alles wat je kunt zien en horen van de ander. Specifieke handelingen of reacties.
– Omgeving: Waar ben ik?Waar, wanneer en met wie? Externe mogelijkheden of beperkingen.

Wil je meer weten over de Neurologische Niveau’s? Kijk dan op de kennisbank van UNLP of op de website van het NLP-college.

Missie, identiteit en overtuigingen

Nou de avond liep dus een beetje anders. In tegenstelling tot wat ik verwacht had, kreeg ik nauwelijks inhoudelijke vragen over de Neurologische Niveau’s zelf. Blijkbaar had Twan daar in het verleden al met ze over gesproken. Er kwamen zelfs mooie voorbeelden uit de groep hoe hun persoonlijke missie er juist toe geleid had ondernemer te worden. Des te meer vragen kreeg ik over míjn invulling daarvan! Kritische vragen. Vooral over mijn missie, identiteit en overtuigingen. En deze jongens waren allemaal hoogopgeleid dus ik moest stevig aan de bak.

“Volgens Ofman (kernkwadranten red.) kan teveel focus op wat je goed kan, juist je valkuil worden.” Hoe ik daarover dacht? Of: “als je focust of je talent, en je trekt vervolgens mensen aan die op je lijken, krijg je dan niet een (te) weinig divers team?” (Belbin teamrollen red.). Of: “jij hebt makkelijk praten met je doelstemmingen en rust en vertrouwen. Maar als de hypotheek, gas, water en licht betaald moeten worden, dan zul je toch echt gewoon snel een winstgevende zaak moeten hebben. Dan kan je niet ‘gaan zitten wachten’ tot die fijne klanten die precies bij jou passen automatisch naar je toe komen.”

Basisovertuigingen succesvol ondernemen - ondernemers leren van ondernemers

Samen leren

Werd daar ineens mijn net zo lekkere congruente ladder van Bateson kritisch ter discussie gesteld! Maar gelukkig viel hij niet om die avond. Wel leverden de discussies erover mij waardevolle inzichten op. Details waar ik nog beter over zou kunnen nadenken. En goede toevoegingen op mijn bestaande verhaal. Uit alles bleek dat deze ondernemers er niet op uit waren mij of mijn verhaal onderuit te halen, maar om door kritische vragen te stellen er samen van te leren. Nou dat gold zeker voor mij! Ik realiseerde me dat ik misschien wel meer aan het leren was die avond, dan de heren zelf.

Lekker inzicht weer, Hans. Denken dat je wel even naar Hillegom afreist om ándere ondernemers iets te leren. “Je moet nog veel leren, jochie! zou mijn vader zeggen.”

Kort en goed, de avond in een notedop: Gezellig en lekker eten met collega-ondernemers. Goede vragen, leerzame discussies en mooie inzichten. Plus een lesje in nederigheid. Het was een vruchtbaar avondje!

Delta Businessclub Hillegom, superbedankt voor de uitnodiging en de fijne avond. Veel succes in zaken en graag tot ziens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stappenplan doelstemmingen

Download PDF

226 Downloads

Hoe belangrijk is doelen stellen én halen voor jou? En wil jij daarvoor ook: 

  • Meer motivatie, energie en plezier?
  • Minder stress?
  • Meer mogelijkheden en kansen?
  • Meer succes?

Download dan ons handige stappenplan om ook jouw doelstemmingen te bepalen!