Stel je voor dat allerlei superleuke klanten die precies bij jou en je bedrijf passen als vanzelf naar je toe zouden komen! Hoe zou dat voor je zijn? Een droom, toch? Toch is dat precies wat er gebeurt als je de Similarity Attraction Theory toepast in je bedrijf. Je trekt klanten aan die op jou lijken. Die aangetrokken worden door jouw kwaliteiten, talenten en bijzonderheden. Die behoefte hebben aan wat jij goed kan. Wat jij te bieden hebt. Klanten die precies bij jou passen dus! Hoe gaaf is dat? Je vraagt je nu vast af hoe je dit slim kan gebruiken om succesvol te ondernemen, toch?!

Similarity Attraction Theory

In de behoefte als mens om ons verbonden te voelen zoeken we anderen op die op ons lijken. Dat is simpel gezegd de kern van de Similarity Attraction Theory (Byrne, 1971). We voelen ons aangetrokken tot mensen die op ons lijken. En dan wordt niet fysieke kenmerken – uiterlijk – bedoeld, maar gelijkaardigheid. Gelijkgestemden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat we mensen met dezelfde waarden en overtuigingen, mensen die hetzelfde wereldbeeld uitdragen en mensen die van dezelfde activiteiten houden, simpelweg leuker vinden dan anderen. En dat geldt dus ook voor jouw klanten!

Maar hoe dan?

Het geeft meer zelfvertrouwen
Mensen die op ons lijken hebben vaak dezelfde overtuigingen en hetzelfde wereldbeeld als wijzelf. Door met gelijkgestemden om te gaan wordt zo ook het eigen wereldbeeld versterkt. Het geeft ons meer zelfvertrouwen. We zijn meer overtuigd dat wat we denken en vinden ook het juiste is. En dat voelt fijn.

Angst om afgewezen te worden
Het is onze menselijke natuur om te verwachten dat we afgewezen zullen worden door mensen die niet op ons lijken. En alleen al de verwachting dat ‘de ander ons niet leuk zal vinden’ maakt dat we ons minder aangetrokken voelen tot degene.

Het is gewoon veel leuker
We vinden het simpelweg veel leuker om te gaan met mensen die op ons lijken, dan met mensen die niet op ons lijken. We hebben meer plezier als we omgaan met mensen met vergelijkbare karaktereiegschappen, mensen met dezelfde waarden en overtuigingen, mensen met vergelijkbare interesses en mensen die hetzelfde denken en doen. Klinkt logisch toch? Denk aan je eigen vriendenkring, juist omdat jullie van dezelfde dingen houden ben je vrienden met elkaar.

Je maakt meer kans
En de laatste verklaring is eigenlijk gewoon kansberekening. Omdat waarden en overtuigingen ook ons gedrag sturen komen we elkaar automatisch vaker tegen in ons dagelijks leven. Bij een voetbalwedstrijd heb je een grotere kans sportieve mensen te treffen en op een universiteit tref je simpelweg meer hoogopgeleide mensen.

Klanten zijn net mensen, net zoals jij

Jouw klanten zijn in de eerste plaats gewoon mensen. Dus ook bij hen werkt dit zo. Zij voelen zich onbewust aangetrokken tot – en doen graag zaken met – mensen die op hen lijken. Met jou dus! Als je uitgaat van jezelf(!) trek je je idéale klant dus als vanzelf aan. Kom je ze vanzelf tegen. En het mooie is, dat zijn alleen maar leuke klanten. Die precies bij je passen!

En er is meer. Want uit onderzoek blijkt dat verkooprelaties met gelijkgezinden waardevoller en langduriger zijn. Kopers en verkopers steken er meer tijd en energie in, ze hebben er meer vertrouwen in, ze zijn meer open naar elkaar en zijn meer tevreden met elkaar. Succes verzekerd dus!

Het begint dus bij jezelf

Bij NLPwerkt zijn we er daarom van overtuigd dat succesvol ondernemen níet begint bij de zoektocht naar de ideale klant. Juist niet! Succesvol ondernemen begint bij de zoektocht naar de bijzondere ondernemer die je al bent. Wij zijn ervan overtuigd dat je uit moet gaan van wat jou bijzonder maakt. Dat waar jij gewoon vreselijk goed in bent. Uniek en onderscheidend. Differentiators noemen we dat. Volgens de Similarity Attraction Theory trek je dan als vanzelf je idéale klant aan. Ondernemen wordt zo wel erg gemakkelijk, toch? En superleuk! Hoe gaaf is dat?!

Aan de slag!

Nu je dit weet wil jij doorpakken. Toch? Dat maakt jou de succesvolle ondernemer die je bent! Richt je daarvoor simpelweg op die doelgroepen voor wie jouw differentiators – dat wat jij écht goed kan, wat jou als persoon én opndernemer uniek en onderscheidend maakt – relevant zijn. Echt (meer)waarde bieden. Volgens de Similarity Attraction Theory wemelt het in deze doelgroepen immers van de idéale klanten die, als ze jou éénmaal kennen, zich automatisch tot jou en je bedrijf aangetrokken voelen.

Nu hoef je ze alleen nog maar te laten weten waarmee en hoe jij ze kan helpen. En ook weer dankzij de Similarity Attraction Theory weet je precies waar je je idéale klant vindt en wat en hoe je met ze moet communiceren. Aan de slag dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stappenplan doelstemmingen

Download PDF

64 Downloads

Hoe belangrijk is doelen stellen én halen voor jou? En wil jij daarvoor ook: 

  • Meer motivatie, energie en plezier?
  • Minder stress?
  • Meer mogelijkheden en kansen?
  • Meer succes?

Download dan ons handige stappenplan om ook jouw doelstemmingen te bepalen!